Cibulková a Kližan postúpili do 2. kola dvojhry na Roland Garros

26.05.2014 Celý región

Paríž 26. mája (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Semifinalistka z roku 2009 si v úvodnom kole ako nasadená deviatka poradila s domácou Francúzkou Vírginie Razzanovou v dvoch setoch 7:5, 6:0. Ďalšou súperkou finalistky tohtoročného Australian Open bude Rakúšanka Tamira Paszeková, s ktorou má priaznivú bilanciu 1:0.

Cibulková i Razzanová si až do stavu 3:3 suverénne vyhrávali svoje podania. Francúzka potom vďaka sérii bekhendových winnerov súperku dvakrát brejkla, no Slovenka vždy dokázala kontrovať a v koncovke setu slávila úspech. Za stavu 6:5 premenila po dvojchybe Razzanovej v poradí druhý setbal. V druhom dejstve Cibulková vďaka agresívnej hre ovládla dvorec Suzanne Lenglenovej, po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0 a Francúzke napokon uštedrila "kanára". Vzájomnú bilanciu tak upravila na 3:2, všetky predchádzajúce duely sa hrali na harde.

Cibulková priznala, že zápas proti Razzanovej nebol ľahký. "Je ťažké nastúpiť do prvého kola na grandslame a navyše hrať proti domácej hráčke. Je tam aj nervozita a všetko, čo k tomu patrí. Som veľmi rada, že som hrala prvý zápas na mojom obľúbenom kurte Suzanne Lenglenovej. V prvom sete hrala dobre, ale ja som zmenila nejaké taktické veci. Dnes som sa na kurte prvýkrát od ukončenia "betónovej" časti sezóny cítila veľmi dobre a trochu som sa s antukou zžila. Takýto zápas som potrebovala vyhrať, prechod nebol ľahký. Som rada, že som to zvládla," uviedla Cibulková na svojej oficiálnej webovej stránke.

ženy - dvojhra - 1. kolo:

Dominika CIBULKOVÁ (9-SR) - Virginie Razzanová (Fr.) 7:5, 6:0


Slováci na French Open

Kližan v 1. kole dvojhry nečakane vyradil Nišikoriho

Slovenský tenista Martin Kližan sa v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži postaral o veľké prekvapenie. Po výbornom výkone vyradil nasadenú deviatku a finalistu podujatia Masters 1000 v Madride Japonca Keiho Nišikoriho v troch setoch 7:6 (4), 6:1, 6:2.

Držiteľ singlového titulu z Mníchova a víťaz štvorhry na turnaji v Nice po druhý raz v kariére zdolal na grandslamovej pôde hráča svetovej Top ten. Na US Open 2012 v 2. kole získal skalp Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu. Jeho ďalším súperom v Paríži bude Holanďan Robin Haase, s ktorým ma negatívnu bilanciu 1:2, vlani ho však pokoril na antuke v marockej Casablance.

Kližanovi vyšiel úvod zápasu s Nišikorim a po rýchlom brejku sa ujal vedenia 2:0. Japonec v ďalších minútach otočil na 5:3 a išiel podávať na víťazstvo v sete, Kližan si však vynútil tajbrejk, v ňom slávil úspech a v ďalšom priebehu zápasu úplne ovládol dvorec. Zverenec trénera Martina Damma ťažil z výborného pohybu po kurte, skvele podával i returnoval a pri dlhších výmenách od základnej čiary dokázal Nišikoriho zatlačiť do defenzívy. Za stavu 5:2 premenil v treťom sete hneď prvý mečbal.

Kližan na margo duelu s Nišikorim uviedol. "Vedel som, že Nišikori skrečoval zápas s Nadalom vo finále turnaja v Madride. Neviem však posúdiť, do akej miery bolo jeho zranenie vážne a či ovplyvnilo jeho dnešný výkon. Keď servoval, videl som, že sa trochu chytá za chrbát. Pri dlhých výmenách však predvádzal kvalitný tenis," povedal víťaz juniorky na Roland Garros z roku 2006 pre akreditované médiá.

Nišikori bol zo svojho výkonu veľmi sklamaný. "V prvom sete som hral útočne a nerobil som priveľa nevynútených chýb. Škoda, že sa mi nepodarilo zužitkovať vedenie 5:3, zápas sa mohol vyvíjať úplne ináč. Na turnajoch v Európe pred Roland Garros som hral veľmi dobre, o to viac ma mrzí, že s Parížom sa lúčim už po 1. kole. Malou útechou je akurát to, že som zápas dohral a neutrpel som žiadne ďalšie zranenie," povedal Japonec pre oficiálnu stránku ATP.

muži - dvojhra - 1. kolo:

Martin KLIŽAN (SR) - Kei Nišikori (9-Jap.) 7:6 (4), 6:1, 6:2


Mečíř ml. prehral v 1. kole dvojhry s Kamkem

Slovenský tenista Miloslav Mečíř ml. neuspel v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros V Paríži. V pozícii kvalifikanta podľahol vo vyrovnanom zápase Nemcovi Tobiasovi Kamkemu v troch setoch 5:7, 6:7 (2), 6:7 (1).

Napriek prehre dosiahol syn olympijského šampióna zo Soulu 1988 a kapitána slovenskej daviscupovej reprezentácie Miloslava Mečířa vo francúzskej metropole životný úspech. Po prvý raz v kariére postúpil na niektorom z podujatí veľkej štvorky do hlavnej súťaže. Z Paríža si odnáša 25 bodov do svetového rebríčka ATP Entry a v jeho novom vydaní by mal prvýkrát figurovať v elitnej svetovej dvestovke.

Mečíř ml. mal prvý set duelu s Kamkem dobre rozohratý, keď viedol 5:3 a mal výhodu podania, Nemec však následne získal štyri gemy v rade. V druhom dejstve si obaja hráči držali svoje podania a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom dominoval Kamke. V treťom sete za stavu 3:3 zápas prerušili pre dážď. Opäť sa rozhodovalo až v tajbrejku, v ktorom Mečíř junior získal iba jedinú loptičku.

dvojhra - 1. kolo:

Tobias Kamke (Nem.) - Miloslav MEČÍŘ ml. (SR) 7:5, 7:6 (2), 7:6 (1)
 

Vyberte región